A történet kezdete visszanyúlik 2004 elejére, ugyanis ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy állítsunk emléket nemzetünk legnagyobb tragédiájának, a „trianon”-i diktátumnak, az aláírás 85. évfordulójára. Az ötletet támogatta Csátalja képviselő-testülete. A terv, hogy mi legyen az emlékművön, már a fejemben volt, melyet megosztottam Hordósi István barátommal, és kértem segítsen a tervbe foglalásában. Így született meg az ötlet, hogy a Szent Korona sziluettjén az Angyalkás Nagy Magyar címer és a 72 vármegye címere legyen, míg előtte a történelmi Magyarország látható, minden fekete márványból.
Az emlékmű költségvetése kb. 6-7 millió forint volt, melyet adományokból kívántunk előteremteni. Ekkor történt a szégyenteljes szocialista és liberális támadás a nemzeti egység ellen, és míg mi azon dolgoztunk, hogy emléket állítsunk a trianoni országcsonkításnak, 2004 december 5.-én megtörtént az elszakított területen élő magyarság számára a második „trianon”. A pénz is nehezen gyűlt, a kulturális minisztériumtól ilyen előzmények után pénz nem kellett volna, a 85. évfordulóra nem is sikerült elkészíteni csak az alapokat. Végül több helybéli vállalkozó támogatásával sikerült a 87. évfordulón felavatni az emlékművet. Még hiányzott a pénzből 2 millió forint, de a Gránit kft tulajdonosa Hordósi István barátom azt mondta, hogy majd kifizetjük, ha lesz pénz, de Ő elkészítteti. Így avattuk fel az emlékművet 2007. június 4.-én. Bővebben az avatásról a www.csatalja.hu honlapon a csátaljai hírek trianoni különszámánál lehet olvasni.

Az avatásra fogalmazódott meg a gondolat bennem, hogy utána az állófogadáson hungarikumok legyenek az asztalon, és a fő ital egy kárpát-medencei házasítás legyen.
Sikerült megnyernem ennek a vállalkozásnak több borászt is és készítettünk egy fehér és egy vörös bor házasítást. Vörös bor az Árpád vére nevet kapta, - hordozza a honfoglalás kori vérszerződés eszméjét. Jelképezi a Magyar Nemzetegységét és együvé tartozását. Egyek vagyunk, éljünk bár a „trianon”-i határon belül vagy kívül. Aki ebből a borból iszik, az a hét vezér esküjének szellemi örökösévé válik, és a Magyar Nemzet egységére tesz szent fogadalmat.
A borokat + Gilián József és Szabó Ferenc Csátalja, Wunderlich Alajos Villány, Rott Frigyes Felvidék, Péter Csaba Kárpátalja, Balla Géza Erdély, Mauer Oszkár és Kollár Lajos Délvidék, Kovács István Szlovénia, Wencel Róbert Burgenland adták.
A fehér bor a Magyarok könnye nevet kapta, a bor magában hordozzaa Magyar Nép ezeréves megpróbáltatásait, bánatában, fájdalmában ejtett könnyeit, egyben jelképezi a Nemzet örök egységét, együvé tartozását. + Gilián József és Szabó Ferenc Csátalja, Sümegi József Baja, Radványi Jenő és Szabó Tibor Felvidék, Mauer Oszkár Délvidék adták.
A borok jól sikerültek és sorszámozott palackban 250 palack fehér bor és 500 palack vörösbor lett elkészítve, melyek egy része az állófogadáson fogyott el, másik része ajándékként azok számára, akik hozzájárultak az emlékmű felállításához. A vörös borból még van 50 palack.

Ez adta az ötletet, hogy készüljön a 90. évfordulóra is egy vörös és fehér bor házasítás, de ebben legyenek benne az összes magyarborvidék és az elszakított területek borai is. Az előzetes ígéretek alapján minden borvidék fogadókész volt az ötletre, de a végén voltak akik kimaradtak, de azon borvidékek boraiból is került be egy-egy palackkal.
Az eredeti ötlet szerint ezzel a borral szerettük volna felhívni az Európai Unió képviselőin keresztül Európa figyelmét, a magyarokat ért igazságtalanságra. Sajnos az ötletet az EU magyar képviselői csoport vezetőjének tájékoztatása szerint lehetetlen véghez vinni.
Így a bor sorsa megváltozott, és mivel kereskedelmi forgalomba nem kívántuk hozni, a 2010 palack fehér és vörös bor, melyeket sorszámozott és névre szólóan kívánunk adni, olyan személyek részére adományozzuk, akik a határon túli magyar nyelvoktatást anyagilag támogatják.
Létre kívánunk hozni egy alapítványt, melynek a célja a határon átnyúló nemzeti összefogás, a megmaradás, a fennmaradás támogatása.

Kovács Antal
Csátalja polgármestere